Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

 

Która kawa najlepsza?

Trzeba przyznać, że kiedyś wybór kawy był zdecydowanie mniej skomplikowany. Sypana, lub rozpuszczalna – z mlekiem, cukrem, bądź bez. Dziś szeroki wybór zadowoli podniebienie nie tylko zagorzałych smakoszy. Pytanie – w jakim celu ją pijemy i co lubimy w niej najbardziej?

Prawdopodobnie 80-90 procent ludzi deklaruje, że pije kawę w celu pobudzenia ciała i umysłu do życia. Dlatego tu niezastąpione wydaje się być espresso. Niewielka esencja mieszanki ziaren z delikatnie unoszącą się pianką to moc, którą wielu potrzebuje z samego rana. Jeszcze mocniejszą wersją tej kawy jest ristretto – w tym wypadku charakteryzuje ją dość specyficzny, cierpki smak. Espresso, jak i ristretto podaje się ze szklanką wody dla przepłukania kubków smakowych.

Rodzaje kaw – chwila przyjemności
Kawa to także przyjemność, dlatego jeśli pijesz ją dla wrażeń smakowych, to nie możesz zapominać o cappuccino. Ze względu na swoją lekkość cappuccino kojarzone jest bardziej jako napój kawowy. Tymczasem warto dodać, że jego główną postawę stanowi espresso znajdujące się na dnie filiżanki. Jednak o doskonałym smaku decyduje przede wszystkim spienione mleko i delikatnie unosząca się pianka. Uwaga – ta nie powinna być wyższa, niż dwa centymetry. Kolejną równie popularną, jak i lżejszą odmianą kawy jest słynna cafe latte, która na dobre podbiła serca Polaków. Podawana w charakterystycznych, wysokich szklankach jest połączeniem espresso i spienionego mleka.

Więcej ciekawostek w artykule Anny Dydymskiej :

Rodzaje kaw – która najlepsza? – Bezpieczna podróż (bezpiecznapodroz.org)

 

 

Dieta Oczyszczająca

Słowo „dieta” kojarzy nam się przede wszystkim z odchudzaniem. Tymczasem dziś wszechobecna m.in. w żywności chemia ma bezpośredni wpływ na ogólne samopoczucie. Dlatego po diety oczyszczające sięgają także osoby cierpiące np. na spadek energii, koncentracji, problemy skórne czy kłopoty z żołądkiem. Przyczyną może być właśnie nadmierna ilość szkodliwych toksyn w organizmie. Mimo to przed przejściem na dietę oczyszczającą warto dokładnie sprawdzić przyczynę swoich problemów, wykonując podstawowe badania lekarskie.

Diety oczyszczające – jak to działa?
Wspólną cechą wszystkich diet oczyszczających jest oczywiście całkowita eliminacja potraw ciężkostrawnych, w tym żywności przetwarzanej chemicznie. Oparte są głównie na owocach i warzywach, czyli produktach z bogatą zawartością błonnika. Podczas kuracji należy wyeliminować m.in. kawę, czarną herbatę, napoje gazowane i alkohol. Istotne jest regularne spożywanie wody oraz zielonej herbaty, która posiada liczne właściwości oczyszczające. A co warto jeść? Przede wszystkim żywność fermentowaną jak: kapusta kiszona, jogurty czy kefir. Warto dodać, że dieta oczyszczająca trwa zwykle od trzech do siedmiu dni.

Więcej ciekawych informacji w artykule Anny Dydymskiej :

Diety oczyszczające – tak czy nie? – Bezpieczna podróż (bezpiecznapodroz.org)

 

 

Kasza jaglana – przyjaciółka wegan, sprzymierzeniec mięsożerców

Popularna „jaglanka” jest najstarszą odmianą kaszy, jaka powstaje w naszym kraju. Wytwarza się ją z prosa. W Europie była znana już od czasów neolitu. Dziś kaszę jaglaną możemy znaleźć w niemal każdym sklepie. Wydaje się jednak że wciąż jest niedoceniana przez polskich konsumentów. Niesłusznie! Kasza jaglana uchodzi bowiem za najzdrowszy w naszym kraju! Kasza jaglana znajduje się również w ścisłej światowej czołówce pod względem właściwości prozdrowotnych. To prawdziwa bomba witaminowa i mikroelementowa. Z tego powodu możemy śmiało traktować ją nie tylko jako produkt spożywczy, ale wręcz jako lekarstwo. Jest przy tym całkowicie bezpieczna pod względem alergologicznym. Nie znajdziemy w niej żadnych alergenów! Przy mnóstwie prozdrowotnych właściwości, kasza jest również niskokaloryczna. Możemy więc zajadać się nią praktycznie bez ograniczeń. W dodatku niewiele kosztuje!

Mało kto wie, że regularne spożywanie kaszy jaglanej może skutecznie zapobiegać infekcjom wirusowym i bakteryjnym, a nawet nowotworom. Ma to związek z silnymi właściwości zasadotwórczymi tego produktu. Kwasowy odczyn naszych płynów ustrojowych jest znakomitym środowiskiem do rozwoju bakterii, wirusów, ale również komórek rakowych. Kasza jaglana przeciwdziała skutecznie przywraca naszemu organizmowi właściwe pH.

Więcej ciekawostek w artykule Izabeli Popko :

Kasza jaglana – wartości odżywcze – Bezpieczna podróż (bezpiecznapodroz.org)

 

 

 

Dieta podczas lockdownu

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dobrze zbalansowana dieta powinna być bogata przede wszystkim w produkty nieprzetworzone. Należy spożywać je przy okazji każdego posiłku. Śmiało zajadajcie się więc świeżymi owocami i warzywami, również tymi strączkowymi, jaki soczewica czy fasola. Warto pamiętać, że owoce zawierają sporo cukru, nie powinny więc dominować w jadłospisie. Palma pierwszeństwa w Waszych potrawach należy się warzywom. Starajcie się również nie rozgotowywać ani warzyw, ani owoców, ponieważ utracą bezcenne witaminy i inne składniki odżywcze. Regularnie sięgajcie po pełnoziarniste pieczywo i jajka. Nie jest jednak konieczne, aby spożywać te produkty każdego dnia. Jeżeli kupujecie warzywa i owoce w puszkach, dokładnie wczytujcie się w etykiety. Zwróćcie uwagę, czy w składzie nie widnieje dodatek soli lub cukru. W ramach przekąski sięgajcie najlepiej po świeże owoce i warzywa, nie zapominajcie też o orzechach!

Nie musimy chyba nikogo przekonywać do tego, że rezygnacja, a przynajmniej znaczne ograniczenie słodkości i tłustych potraw, to oczywista decyzja. Dieta podczas lockdownu powinna być mniej kaloryczna, ponieważ spędzając więcej czasu w domu, mamy znacznie mniej okazji do wysiłku fizycznego. Oczywiście wyjątkiem są ci z Was, którzy regularnie biegają lub mają prywatną siłownię w mieszkaniu.

Więcej ciekawych informacji w artykule Izabeli Popko :

Dieta podczas lockdownu – co jeść, czego unikać? – Bezpieczna podróż (bezpiecznapodroz.org)

 

 

DIETA  WEGAŃSKA

Dieta wegańska to rodzaj diety zakładający całkowite wyeliminowanie mięsa i produktów zwierzęcych. Termin ten po raz pierwszy został użyty przez Donalda Watsona, który w 1944 roku założył Brytyjskie Towarzystwo Wegańskie.

Osoby przechodzące na weganizm w swojej decyzji kierują się różnymi pobudkami. Cześć z nich chce po prostu żyć w zgodzie z naturą. Jednak dla wielu wegan taka dieta to wręcz styl życia, którego główną zasadą jest sprzeciw wobec cierpienia i wyzyskiwania zwierząt. Oznacza to, że etyka związana z weganizmem zabrania nie tylko jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, ale również używania substancji otrzymywanych i wykonanych ze zwierząt.

 

 

 

HERBATY DLA ZDROWIA

Herbata – napój znany na całym świecie, otrzymywany z listków rośliny Camellia sinesis. Czarna, zielona, biała, czerwona – prozdrowotne działanie herbaty jako pierwsi odkryli Chińczycy, następnie dzięki buddyjskim mnichom herbata zagościła w Japonii, a do Europy przywieźli ją w XVII wieku Holendrzy. Wiele sposobów obróbki liści i sposobu przygotowania pozwoliło uzyskać różne gatunki herbaty, które łączy jedno – korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Działanie pobudzające i moczopędne, to nie jedyne zalety herbat. Każdy gatunek wnosi coś dodatkowo.

Lapacho, moringa, rooibos, honeybush – napary roślinne parzone na sposób “herbaciany” uzupełniają listę herbat dla zdrowia.

Biała herbata – dla zdrowia i urody

Picie białej herbaty obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, dzięki bogactwu polifenoli zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i wystąpienia nowotworu. Witaminy A, E, K korzystnie wpływają na stan skóry.

Herbata zielona – dla relaksu i nie tylko

Herbata zawiera antyoksydanty, czyli działa przeciwnowotworowo i zapobiega chorobom układu krążenia. Picie zielonej herbaty pomaga kontrolować wagę, opóźnia proces starzenia. Herbata czerwona – sprzymierzeniec do walki z tkanką tłuszczową. Oolong – niebieska herbata reguluje metabolizm, obniża ciśnienie, wspomaga gojenie ran.

Słów kilka o moringa

Herbata na zdrowie – działanie antyoksydacyjne, zapobieganie chorobom układu krążenia, opóźnia proces starzenia, działa nasennie, zawiera 25 razy więcej żelaza niż szpinak.

Herbata na przeziębienie lapacho i honeybush

Herbaty skuteczna w walce z gorączką, bólem gardła, zmniejszające stany zapalne, działające przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo, honeybush dodatkowo rozkurcza mięśnie (zalecany przy bólach menstruacyjnych).

Rooibos – herbata z czerwonokrzewu

Bogata w przeciwutleniacze, wspiera odporność, obniża ciśnienie, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.

 

 

WARZYWO KTÓRE LECZY

 

W dzisiejszym świecie żywność, którą spożywamy jest poddawana obróbce chemiczno – termicznej.
Prostym sposobem na odżywienie naszego organizmu, który nie otrzymuje związków, które są mu potrzebne do życia jest picie soków.
Dziś chcemy Wam zaproponować sok z selera, który ma mnóstwo witamin i jest w czołówce jeśli chodzi o bogactwo witamin dla naszego organizmu !

Obecnie seler naciowy można dostać praktycznie w każdym markecie spożywczym i na ryneczku, jego cena nie jest wysoka. Seler naciowy kosztuje ok.3,99 do 4,99 zł za pęczek.

Zacznij od 1 szklanki dziennie, najlepiej użyć wyciskarki wolnoobrotowej, jeśli nie masz takiej skorzystaj z sokowirówki. Przy regularnym piciu soku zauważysz różnicę w swoim samopoczuciu po ok. 1 miesiącu.

W internecie znajdziecie różne wersje soków z selerem w roli głównej, podaję przepis, który sama wypróbowałam. Otrzymacie z tych proporcji ok.1 litra soku, wystarczy dla całej rodzinki !
• Jabłka 3 szt
• Seler naciowy 5 łodyg
• Ananas ¼ szt
• Len mielony 1 łyżeczka do każdej szklanki soku

Żeby Cię zachęcić do picia tego soku przeczytaj o jego właściwościach.
Właściwości selera naciowego znajdują zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób i zaburzeń wśród których wymienić można takie, jak:
• nadciśnienie i zaburzenia funkcji nerek,
• otyłość, cukrzyca,
• kamica żółciowa,
• zaburzenia pracy jelit,
• reumatoidalne zapalenie stawów,
• dna moczanowa,
• osteoporoza,
• nowotwory,
• nadmierne starzenie się skóry.

Dzieje się tak ponieważ sok z selera:
• zawiera składniki mineralne : potas, sód, fosfor, wapń, magnez,
• zapobiega starzeniu się i nowotworom, wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego,
• bierze udział w procesach przemiany materii i produkcji czerwonych krwinek,
• stabilizuje pracę układu nerwowego, zapewnia prawidłową pracę narządu wzroku,
• wspiera prawidłową pracę mózgu,
• korzystnie wpływa na układ nerwowy, krwionośny i immunologiczny,

Zważywszy na cenne właściwości odżywcze selera można go spożywać w postaci soku, koktajli i naparów (polecany przy reumatoidalnym zapaleniu stawów). Sok z selera ma bardzo wyraźny smak co nie musi odpowiadać każdemu, wtedy alternatywą może być sałatka.
Podaję sprawdzony przepis 😊

• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1 puszka kukurydzy
• 3 gałązki selera naciowego
• Opcjonalnie żółty ser według uznania
• Jogurt, majonez
• Natka pietruszki
• Sól i pieprz

Wykonanie :
1. Jajka pokrój w ósemki
2. Kukurydzę odsącz na sitku
3. Selera umyj i pokrój w cienkie paseczki
4. Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w kostkę
5. Łyżkę majonezu wymieszaj z łyżka jogurtu i posiekaną natką pietruszki
6. Warzywa wymieszaj ze sobą, polej sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem

Powodzenia!

autor:  Anita Pryczek

 

 

 

NATURALNE ANTYBIOTYKI CZĘŚĆ I

Natura dostarcza nam wiele różnorodnych możliwości skutecznej i bezpiecznej walki  z bakteriami, wirusami czy grzybami. Naturalne antybiotyki znajdziemy w naszej kuchni, pobliskim warzywniaku czy sklepie z ziołami! Odpowiednio dobrane produkty pomogą nam m.in. w profilaktyce przeziębienia czy grypy, jak i podczas zwalczania pierwszych objawów.

Wśród naturalnych antybiotyków możemy znaleźć:
CZOSNEK- jest najczęściej stosowanym, a jednocześnie powszechnie dostępnym naturalnym antybiotykiem. Pomimo swojego specyficznego zapachu, który nie wszystkim przypada  do gustu, nie można mu odmówić wielu zdrowotnych właściwości, takich jak m.in. zapobieganie rozwojowi bakterii chorobotwórczych, zwalczanie infekcji czy obniżanie ciśnienia krwi. Czosnek zawiera wiele witamin – A, B1, B2, C i PP. Ponadto jest źródłem potasu, wapnia  i magnezu. Regularne jego spożywanie zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo. Czosnek, tak jak aspiryna, chroni nasze serce przed zawałem.

Za działanie antybiotyczne czosnku odpowiada m.in. allicyna. Tak naprawdę jednak większe właściwości bakteriobójcze od allicyny wykazują produkty jej rozpadu, czyli wielosiarczki. Czosnek stosowany jest w przypadku wielu chorób bakteryjnych i wirusowych, w tym głównie przy dolegliwościach górnego odcinka dróg oddechowych.

Masło czosnkowe na poprawę odporności
1/2 kostki prawdziwego masła (min. 80% tłuszczu) włożyć do miseczki i poczekać aż stanie się miękkie.
1/2 pęczka świeżej natki  pietruszki bardzo drobno posiekać, przepościć przez praskę 3 ząbki czosnku i połączyć z masłem.
Zamiast pietruszki sprawdzi się także koperek czy rukola.

Masło jest idealne do pieczywa, tostów, jako dodatek do dań z owocami morza np. krewetki, ostrygi, homary, potraw z grilla, gotowanych warzyw jak np. kukurydza, zapiekanek, potraw z makaronem.

Domowy syrop na kaszel z czosnku
Jeżeli przyrządzisz ten syrop, będziesz musiała wykorzystać go od razu – działa jedynie wtedy, gdy jest świeży. Z czasem szybko traci swoje potężne właściwości, więc nie można przygotować porcji na zapas.
Składniki
• 1 ugotowany ząbek czosnku
• 3 łyżki miodu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
• Na początek ugotuj czosnek w temperaturze nieprzekraczającej 60ºC – inaczej może on stracić swoje lecznicze właściwości.
• Następnie, ugotowany czosnek zgnieć, zetrzyj lub drobno pokrój.
• Później wymieszaj go dokładnie z miodem. W kolejnym kroku dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.
Syrop który otrzymasz w efekcie wymieszania składników przynosi ulgę w chorobach gardła i nosa, ponieważ rozrzedza wydzielinę zalegającą w oskrzelach. Taki syrop na kaszel nie ma skutków ubocznych. Domowe lekarstwa z czosnku opierają się wyłącznie na naturalnych składnikach.

IMBIR – Właściwości przeciwzapalne imbiru wykorzystywane są już od wieków. Imbir  nie tylko zwalcza stany zapalne, ale działa również zapobiegawczo. Ponadto posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające
i przeciwnowotworowe.

Imbir w naturalny sposób łagodzi objawy migreny oraz bóle stawów. Obniża poziom cholesterolu, chroni przed tworzeniem się zakrzepów krwi, poprawiając krążenie. Jest świetny przy przeziębieniach – nie tylko rozgrzewa organizm, ale też łagodzi kaszel. Ponadto stosowany jest na rozstrój żołądka i mdłości, łagodzi skutki zatruć pokarmowych. Olejek imbirowy  jest składnikiem wielu preparatów antycellulitowych i wyszczuplających.
Uwaga! Imbir jest bardzo ostrą przyprawą, w związku z czym można go przedawkować. Kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby z refluksem i wrzodami nie powinny go stosować.

Antygrypina przepis z cytryną
Składniki:
• 2 cytryny
• 10 ząbków czosnku
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka mielonej lub startej kurkumy
• 1 łyżka mielonego lub startego imbiru
• 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Do blendera kielichowego malaksera lub naczynia, w którym będziesz blendować za pomocą blendera ręcznego, wyciśnij sok z cytryn (lub dodaj obrane ze skóry, pozbawione pestek cytryny), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, kurkumę, imbir i wodę. Zblenduj na gładko. Powstałą miksturę przelej do słoika lub szklanej butelki. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na całą noc. Pij 1 łyżkę rano i 1 łyżkę wieczorem.

Imbir z liśćmi moringa – przepis na zdrowy eliksir
Składniki:
• 1 łyżeczka sproszkowanych liści moringa
• kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
• 1 łyżeczka miodu
• 1 1/2 szklanki ciepłej wody
• kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania: Plastry imbiru wrzucić do rondelka z ciepłą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez  ok. 10 minut. Po tym czasie rondel zdjąć z gazu i dodać sproszkowane liście moringa. Przez kolejne 15 minut mieszankę parzyć pod przykryciem. Odcedzić, na koniec dodać łyżeczkę miodu oraz kilka kropeli soku z cytryny.
Zarówno korzeń imbiru jak i liście moringa są stosowane w przebiegu wielu chorób. Natomiast zastosowanie tych składników razem we właściwych porcjach, spotęguje ich działanie.

Autor: Katarzyna Jagoda

 

 

NATURALNE ANTYBIOTYKI CZĘŚĆ II

W trakcie przeziębienia liczysz na działanie silnych leków? Niepotrzebnie – o zdrowie możemy zadbać całkowicie naturalnie! Przedstawiamy kolejne propozycje naturalnych antybiotyków:
Cebula to prawdziwie aptekarskie warzywo. Pomaga leczyć przeziębienie, skutecznie walczy z zaparciami, dawniej stosowana była przy dolegliwościach reumatycznych. Popularna w Polsce cebula to jedno z najcenniejszych warzyw dla osób, które chcą zachować zdrowie i dobre samopoczucie na długi czas.

Cebula zawiera cenną kwercetynę, która ma bardzo silne działanie przeciwutleniające. Ponadto cebula jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego (szczególnie szczypior) oraz wielu olejków eterycznych, którym zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Cebula to także dobre źródło błonnika pokarmowego, a także składników mineralnych takich, jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, jod, selen.
To, że cebulę i sok z cebuli trzeba jeść podczas infekcji to wiemy z dzieciństwa. Cebula zawiera bowiem związki odkażające, o działaniu antybiotycznym. Działa także przeciwkaszlowo i pomaga w bólach gardła.

Cebula znajduje także swoje zastosowanie w odrobaczaniu, a także w przypadku cholery i innych silnych zakażeń bakteryjnych przewodu pokarmowego.
Znane są jej zalety wzmacniające i dezynfekujące, a także geriatryczne. Tam, gdzie jada się dużo cebuli, np. w Gruzji i Bułgarii — ludzie słyną z długowieczności.

Syrop z cebuli
Jak przygotować syrop z cebuli
• Obierz dwie lub trzy średniej wielkości cebule, drobno je posiekaj, przełóż do miseczki i zasyp obficie cukrem (lub zalej dwoma łyżkami miodu).
• Pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu (w kuchni lub przy kaloryferze) do momentu, aż cebula puści sok (zwykle potrzeba kilku godzin).
• Przelej syrop do buteleczki (możesz przez gazę) i podawaj po łyżeczce kilka razy dziennie.
Na cebulę powinni uważać cierpiący na schorzenia przewodu pokarmowego, w tym na refluks żołądkowy i zespół jelita drażliwego. Cebuli nie poleca się także chorym na nerki oraz w przypadku niewydolności serca.
WAŻNE: Cebula jest bardzo szkodliwa dla zwierząt, m.in. dla psów i kotów.

Goździki – są bezcenne w leczeniu przeziębień i kaszlu oraz sezonowej grypy – dzięki zawartości flawonoidów wykazują silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Obecny w olejku z goździków eugenol, organiczny związek chemiczny, przyczynia się do blokowania odpowiedzialnego za powstawanie stanów zapalnych enzymu COX 2, czyli wykazuje działanie zbliżone do aspiryny i ibuprofenu.
Goździki pomogą w przypadku dolegliwości bólowych – wystarczy z 1/4 łyżeczki goździkowego proszku i jednej łyżeczki olejku cynamonowego sporządzić pastę, którą smaruje się czoło przy bólu głowy oraz inne bolące miejsca. Przy bólu zęba zalecane jest żucie goździka lub namoczenie waty w olejku goździkowym i przyłożenie do bolącego miejsca.

Herbata z goździkami na odporność
Do delikatnie przestudzonej czarnej herbaty (wrzątek zabija witaminę C) dodaj kilka goździków, odrobinę cynamonu oraz anyżu, 3 plasterki cytryny i łyżkę miodu.

Kurkuma – Właściwości lecznicze kurkumy są nieocenione. Zainteresowanie prozdrowotnymi właściwościami kurkumy wzrosło w ostatnim czasie. Właściwości lecznicze kurkumu są potwierdzone licznymi badaniami. Głównym składnikiem kurkumy  jest kurkumina, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy o potężnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.
Właściwości kurkumy mają wpływać także na procesy naprawcze mózgu, które mogą się dokonać dzięki zawartości tumeronu, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Niektórzy naukowcy twierdzą, że w przyszłości będzie można używać tumeronu do leczenia alzheimera czy udaru mózgu.
Poza tym kurkuma wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Pomaga w trawieniu białka i oczyszcza organizm z toksyn.
Nie można zapomnieć również o pielęgnacyjnych właściwościach kurkumy.
Pomaga likwidować przebarwienia i sprawia, że skóra staje się lepiej odżywiona. Popularność zyskała maseczka z kurkumy na twarz, która sprzyja likwidacji zmarszczek.

Przepis na tradycyjny napar z kurkumy na przeziębienie
• małe kłącze kurkumy (lub 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku)
• 2 cm korzeń imbiru
• sok z połowy cytryny
• miód do smaku
• odrobina pieprzu
Przygotowanie: Kłącza obieramy i kroimy na cienkie plasterki dodajemy do kubka razem z odrobiną pieprzu i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Czekamy chwilę, po czym dodajemy sok z cytryny i miód.
Chcąc wzmocnić działanie naparu, pokrojone kłącza z pieprzem dodajemy do garnuszka i gotujemy kilka minut (ważne, żeby nie doprowadzić do zagotowania!). Przelewany do kubka, gdy lekko ostygnie, dodajemy miód i sok z cytryny.

Natura przychodzi do nas z cennymi roślinami, które pomogą uporać się nam ze stanami zapalnymi i które są łatwo dostępne. Pamiętajmy jednak, że nawet produkty naturalne mogą wchodzić w różne interakcje, więc zachowaj wszelką ostrożność podczas ich stosowania.

Autor : Katarzyna Jagoda

 

 

 

NATURALNE ANTYBIOTYKI CZĘŚĆ III

 

Pieprz cayenne jest przyprawą używaną na całym świecie w celach zdrowotnych oraz kulinarnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością kapsaicyny, substancji, która nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.


Pieprz cayenne – powstaje z papryki cayenne, która w pierwszej fazie przetwarzania jest suszona, a następnie mielona. W ten sposób powstaje pieprz cayenne. Jest stosowany w leczeniu wielu chorób, działa oczyszczająco, pomaga zwalczyć przeziębienie i katar, wspiera pracę serca oraz ma działanie antyalergiczne.
Pieprz cayenne i zawarte w nim składniki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

W papryce zawartych jest wiele przeciwutleniaczy i witamin, które walczą ze stresem oksydacyjnymi komórek i tym samym minimalizują ryzyko pojawienia się cięższych chorób. Do tych przeciwutleniaczy zawartych w pieprzu cayenne należą: witamina C, która również wspomaga układ odpornościowy, witamina E, beta karoten, cholina, luteina , zeaksantyna i kryptoksantyna.

Cayenne to wszechstronna przyprawa, która bardzo często używana jest mi.in. w kuchni meksykańskiej. Pieprz Cayenne stosowany jest do przyprawiania mocnych, pikantnych sosów, marynat mięsnych i tradycyjnych potraw, takich jak chili con carne, enchiladas, tacos i fajitas.

Ta pikantna przyprawa pojawia się też chceniu w azjatyckich daniach szczególnie indyjskim curry i pikantnych tajskich zupach.Cayenne doskonała dodaje się jako dodatek wzbogacający smak z jajek lub ryb, zapiekanek, tacos lub makaronu. Doskonale sprawdzi się jako:
• dodatek do mieszanki przypraw podczas przygotowywania curry, przypraw do grilla lub marynaty;
• składnik dressingu do sałatki;
• przyprawa do ostrych sosów czy zupy meksykańskiej
• składnik do panierki do kurczaka czy kotleta.

Pikantna herbata z pieprzem cayenne
Zieloną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80-85 stopni. Przykrywamy spodeczkiem i parzymy przez 5 minut. Odcedzamy napój. Do naparu dodajemy miód, pieprz cayenne, mielony cynamon – mieszamy. Tuż przez podaniem dodajemy plasterki cytryny ze skórką.

Kardamon to bardzo aromatyczna przyprawa, które nadal zbyt rzadko używana jest w polskiej kuchni. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Kardamon jest przyprawą, która oczyszcza organizm z toksyn i ma właściwości antydepresyjne.

Kardamon malabarski jest naturalnie występującą byliną na półwyspie Indyjskim oraz w Chinach. Roślina kardamonu należy do tej samej rodziny co imbir, a jej owocami są brunatne lub czerwonawe drobne nasiona zamknięte w trójkomorowych torebkach. Zawierają one olejek kardamonowy, który nadaje im intensywny korzenny zapach. Kardamon zielony jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Natomiast jego kuzyn kardamon czarny, który występuje na terenie Himalajów ma zupełnie inny aromat – lekko żywiczny i wędzony, dlatego dobrze sprawdzi się w daniach wytrawnych.

Kardamon, jako lek i przyprawa, był znany już w starożytności. W Indiach wykorzystywano go w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej, szeroko rozprzestrzenił się także w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie oraz krajach środkowo-wschodnich i arabskich. W medycynie tradycyjnej i ludowej używano kardamonu jako środka pobudzającego wydzielanie żołądkowe, wiatropędnego i spazmolitycznego, skutecznego w braku apetytu, skurczach i bólach brzucha. Stosowano go także w leczeniu chorób dróg oddechowych – kaszlu, astmy, zapalenia oskrzeli – oraz moczowych – jako diuretyk, w kamicy nerkowej. 

Kardamon na przeziębienie
Jak wiele przypraw korzennych, tak i kardamon przejawia działanie rozgrzewające. Poza tym działa też przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Co więcej, dzięki zawartości olejków eterycznych może też pomagać w leczeniu infekcji dróg oddechowych, łagodząc kaszel i udrażniając zatkany nos.
Przy przeziębieniu i grypie czarna herbata parzona z odrobiną zmiażdżonego w moździerzu kardamonu często przynosi ulgę. Gdy męczy nas kaszel, skuteczne okazują się też inhalacje z olejkiem kardamonowym. Po kardamon mogą też sięgać osoby chore na astmę.
Kardamon, podobnie jak cynamon, jest świetnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Dodatkowo można w ten sposób wykorzystać jego przeciwzapalne właściwości.

Przepis na napój karak chai bardzo popularny na Wschodzie, który przygotowuje się dodając kardamon do herbaty:
• 1 łyżka czarnej herbaty,
• 1 łyżka rozgniecionych strąków kardamonu,
• 1 łyżeczka miodu,
• 1-2 łyżki mleka,
• opcjonalnie szczypta imbiru.
W garnku należy podgrzać 2 szklanki wody i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać herbatę, pozostawić do zaparzenia. Gdy herbata będzie gotowa dodać miód i mleko, wymieszać. Podawać gorącą.

Dodanie owoców kardamonu do kawy czyni ten trunek bardzo wyrazisty. Przepis na kardamon dodany do kawy jest bardzo prosty. Szybsza metoda to dodanie mielonej przyprawy do zaparzonej już kawy


Autor: Katarzyna Jagoda